Ny havn i Tromsø sentrum

Tromsø var allerede en ‘båt-by’, med et solid renommé, men nå tar det helt av, med en ny sentrums-havn med 60 nye plasser for små og store båter. Dette er en stor forbedring som har funnet sted med en forholdsvis beskjeden investering, kommunen har bare brukt litt over 10 millioner kroner for å få det til.

Anlegget er på 450 kvadratmeter, 50 m bredt og 90 meter langt, og er omringet av en pen flytende promenade som snirkler seg langs kaien. Utriggerne som båtene vil legge til er på rundt 35 fot eller 10 meter. Det er også brygger og en flytende promenade fodownload (1)r disse, og disse er for lengst tatt i bruk av ivrige entusiaster.

Havnedirektøren er naturlig nok strålende fornøyd med denne utbedringen, som endelig er gjennomført, etter flere års venting, og oppsamling av midler. Å ta dette anlegget i bruk vil selvfølgelig være et høydepunkt både for de lokale båteierne og for andre som har tenkt å ta turen innom Tromsø og ankomme i båt.

De klassiske problemene med været er stort sett unngåelige, i forbindelse med bruk av den nye havna. Det skyldes at den ligger svært godt beskyttet mot elementene, som følge av nøye planlegging. Tross alt er det ikke noen god idee å bruke flere millioner kroner på et anlegg som vil være veldig utsatt for nordnorsk vær og vind. Det er dessuten et robust anlegg som er ment å kunne tåle, til dels store påkjenninger, over tid.

I Tromsø er det veldig store tidevannsforskjeller, hvilket har medført visse vanskeligheter i forbindelse med planleggingen og utbyggingen av havna. Man har imidlertid fått god hjelp fra Haugesund, der det finnes mye ekspertise på forholdet mellom utriggere og glidesystemer. Avanserte glidesystemer gjør at de store tidevannsforskjellene utlignes, slik at dette problemet ikke skal gjøre noen skade på anlegget.